dilluns, 5 de desembre de 2011

100 anys d’ història amb Joan Maragall

Aquest 20 desembre de 2011 farà 100 anys que en Joan Maragall va morir.


Joan Maragall era un poeta i escriptor català que va néixer el 10 d’ octubre a l’any 1860 a Barcelona, al barri de la Ribera. Era de família burgesa que treballava el una industria tèxtil. Era un noi molt eixerit i quan va acabar el Batxillerat ja volia ser poeta però el seu pare volia que treballes al l’industria però en Joan no en volia ni sentir parlar així dons començà a estudiar la carrera de Dret.Comença a llegir molt i a escriure poemes i guanya els seus primers premis literaris.

Als 25 anys ja era advocat però tot i que fa molt bé el seu treball, amb el temps, comença a dedicar-se només a escriure. Als 30 anys comença a treballar en el Diari de Barcelona un dels seus primers passos cap al mon de el periodisme i la critica.

Poc després, a Puigcerdà, coneix a una noia que és diu Clara. Es casen i tenen 13 fills. El dia del seu casament, els seu amics, li regalen una edició de traduccions i poemes seus que li feia molta il.lusió. Al cap de pocs anys, Joan Maragall ja és un personatge reconegut i només es dedica a escriure, viatja per tota Catalunya i participa de ple en la vida social i literària de la capital.

Al 1909 esclata la setmana tràgica a Barcelona, un conflicte molt violent.A ell li afecta molt i perquè veu que la societat catalana està passant per moments molt durs. Els últims 10 anys de vida, rep molts reconeixements:és anomenat president de l’ Ateneu, guanya els Jocs Florals, és membre de la Secció Filològica de l’ institut d’ Estudis Catalans...

Joan Maragall, mor el 20 de desembre de 1911 amb només 51 anys a Barcelona. Havia agafat una estranya malaltia diagnosticada com a febre de Malta. La seva mort va suposar un cop molt fort dins del món de la cultura i va provocar innombrables mostres de condol.

Aquest son els títols dels poemes de Joan Maragall:  Els Reis, La Ginesta, Nodreix l´amor,etc

Si voleu més informació de Joan Maragall,podeu visitar aquestes webs:Article realitzat pel grup "Els periodistes" (Rubén, Gabriel i Zarai)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada